Hyppää sisältöön
Etusivu Uutiset Säästä vettä helposti – katso 5 vinkkiä!

Säästä vettä helposti – katso 5 vinkkiä!

Uusissa ja perusparannetuissa kiinteistöissämme vesilaskutus perustuu asuntokohtaiseen vesimittariin. Asuntokohtainen vesimittari mahdollistaa sen, että voit itse asukkaana vaikuttaa vesilaskusi suuruuteen. Nappaa tästä talteen meidän vinkkimme pienempään vesilaskuun!

Jos asunnossasi on vesimittari, voit seurata omaa vedenkulutustasi MyHoasissa.

5 x vedensäästövinkit

Veden säästeliäs kuluttaminen on paitsi taloudellista, myös ympäristöystävällistä. Omasta elintasosta tai hygieniasta tinkimättä vettä saa säästymään helposti tekemällä pieniä muutoksia omiin rutiineihin. Kun vettä säästyy, luonnon lisäksi myös lompakkosi kiittää!

1. Tarkkaile omaa vedenkulutustasi

Ensimmäinen askel veden järkevään käyttöön on tarkkailla omaa vedenkulutusta. Jos asut kiinteistössä, jossa on asuntokohtainen vesimittari, voit seurata omaa vedenkäyttöäsi MyHoasissa.

Usein jo katseen kääntäminen omiin arkisiin tapoihin ja rutiineihin auttaa hahmottamaan, miten vedenkulutusta voisi parhaiten pienentää omaan arkeen sopivin tavoin.

Omaa vedenkulutustasi seuraamalla huomaat myös äkilliset muutokset vedenkulutuksessasi. Esimerkiksi vedenkulutuksen nopea nousu voi kertoa vesivuodosta, joka on syytä korjata.

2. Pari minuuttia lyhyempi suihku on silkkaa säästöä

Lämmin vesi on noin kolme kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi. Suurimman taloudellisen hyödyn saat siis tarkkailemalla erityisesti lämpimän veden kulutusta.

Hygienian ylläpitämiseen kuluu jopa 45 % kaikesta käyttämästämme vedestä. Hygieniatasosta tinkimättä voi kuitenkin säästää vettä helposti. Ota siis syyniin omat peseytymistapasi.

Suihkussa syntyy helpoiten suurivaikutteinen vedensäästö. Yksi viiden minuutin suihku kuluttaa 60 litraa vettä, mutta 20 minuutin suihku jo 240 litraa. Vettä voi säästää helposti useita kymmeniä litroja suihkuaikaa lyhentämällä. Suihkusta puheen ollen, lisäpontta veden säästämiseen saa, kun suihkun sulkee pesuaineiden levityksen ajaksi.

Myös hampaita pestessä voi säästää vettä. Sulje hana aina, kun mitään ei ole vesisuihkun alla. Mieti myös, voisiko hammasmukin käyttäminen olla sinulle sopiva tapa säästää vettä.

Toisinaan pyykille riittää pelkkä tuulettaminen.

3. Puhdas koti vähemmällä vedellä

Kodin puhtaanapito on toinen kodin vesisyöppö. Siksi erilaisiin siivous- ja puhdistustapoihin huomiota kiinnittämällä voit vähentää omaa vedenkulutustasi.

Jos tiskaat käsin, laita tiskialtaaseen tulppa. Tiskaa astiat pesuainevedessä, tyhjennä ja täytä allas puhtaalla vedellä, jossa huuhtelet tiskit. Näin tiskaamiseen käytettyä vesimäärää saa pienennettyä lähes 100 litralla. Jos asunnossasi on tiskikone, kannattaa astiat tiskata sillä. Muista napsauttaa kone päälle vasta, kun se on täynnä!

Pese vaatteita järkevästi. Kaikki kerran tai pari päällä olleet vaatteet eivät kaipaa pyykkikonepesua, vaan ne saa raikkaaksi tuulettamalla. Tuulettamista varten ei tarvitse poistua kotona: laita illalla tunkkainen vaate henkariin ja henkari roikkumaan vaatekaapin oveen, niin aamulla sinua odottaa raikas vaate. Kun lopulta tulee pyykkipäivän aika, pese vain täysiä koneellisia pyykkiä.

4. Kylmää vettä suoraan jääkaapista

Juotko mieluummin kylmää kuin kädenlämpöistä vettä? Usein juomaveden riittävän kylmäksi saaminen vaatii veden turhaa valuttamista. Kannattaakin ottaa käyttöön vesikannu tai -pullo, jota säilyttää aina jääkaapissa. Näin sinulla on aina varmasti jääkaappikylmää vettä juotavana ja bonuksena vettäkin säästyy.

Hyödynnä hukkavesi huonekasvien kasteluun.

5. Onko vesikalusteissa vuotoja?

Pieneltäkin vaikuttavat vuodot tulevat nopeasti kalliiksi. Tarkkaile siis asuntosi vesikalusteita kylpyhuoneessa ja keittiössä. Kiinnitä erityistä huomiota hanoihin, wc-istuimeen ja käsisuihkuun. Jos huomaat, että jokin vesikaluste vuotaa tai on jatkuvasti kostea, tee meille vikailmoitus MyHoasissa viipymättä.

+ BONUS – Ryhdy tähän, kun haluat todellista haastetta!

Ota hukkavesi talteen. Samalla kun odottaa, että vesi on sopivan kylmää tai lämmintä, juoksuttaa yllättävän paljon vettä suoraan viemäriin. Hukkavettä syntyy myös esimerkiksi ruoanlaitossa keitinvedestä. Hukkaveden hyötykäyttöön on kuitenkin useita eri tapoja.

  • Ylimääräisen keitinveden voi käyttää huonekasvien kastelemiseen. Esimerkiksi perunoiden keittämiseen käytetyn veden voi hyödyntää näin – anna kiehautetun veden jäähtyä ja ruoki ravinteikkaalla vedellä huonekasveja.
  • Myös hedelmien ja kasvisten huuhtelemiseen käytetyn veden voi säästää ja käyttää muihin tarkoituksiin. Huuhtele kasvikset vadissa ja säästä vesi siivoukseen, kasvien kasteluun tai wc:n vetämiseen.
  • Viikon ruokalistaa suunnitellessa voi optimoida tulevaa tiskiä. Jos muutenkin tiskivuoron kohdalle osuessa laiskottaa, kannattaa tämä vinkki ottaa korvan taakse. Kun suosit ns. yhden astian ruokia, kuten keittoja, patoja tai laatikoita, säästyt useamman astian tiskaamiselta – ja vettäkin säästyy.
  • Kun odottelet suihkuveden lämpiävän inhimilliseksi, laita ämpäri vesisuihkun alle. Ämpäriin kerääntyneellä vedellä voitkin sitten huuhdella wc:n tai vaikka pestä lattiat.
  • Muistatko ne mökkireissut, joilla ei ollut juoksevaa vettä? Voit ottaa vanhan kansan ympäristöystävällisen tavan käyttöön, ja peseytyä suihkun sijaan vesiämpärin ja kauhan avulla.

Lue myös


Sinulla näyttäisi olevan mainosten estäjä päällä (esim. Ad Block).

Jotta voisimme taata että sivusto toimii oikein, suosittelemme laajennuksen ottamista pois päältä.
Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu