Hyppää sisältöön
Etusivu Uutiset Eloa valkoiseen vuokra-asuntoon – näillä vinkeillä sisustat edullisesti ja kodikkaasti!

Eloa valkoiseen vuokra-asuntoon – näillä vinkeillä sisustat edullisesti ja kodikkaasti!

Opiskelija-asunto on monelle ensimmäinen oma koti, jossa etäopiskelun arkipäiväistyttyä vietetään aiempaa enemmän aikaa. Tämä asettaa uusia vaatimuksia kodin viihtyisyydelle. Miten opiskelijat sisustavat asuntojaan budjettiystävällisesti?

Selvitimme asukkaidemme suhdetta kodin viihtyisyyteen ja sisustamiseen. Vastausten viesti on selvä: kodin viihtyisyys painoi kaikkien vastaajien vaakakupissa ”paljon tai melko paljon”. Sama viesti välittyy myös asukastutkimuksistamme, joissa on jo pitkään näkynyt, että asunnon kunto on noussut tärkeimmäksi kriteeriksi hinnan rinnalle ja jopa sen ohi.

Opiskelija-asunto ei ole vain väliaikainen asumisratkaisu, vaan useimmille ensimmäinen oma koti. Siksi pyrimme panostamaan asunnoissa yhä enemmän materiaalien ulkonäköön ja tuntumaan, jotta asunnoista välittyisi viihtyisä tunnelma jo ennen kuin ne on kalustettu.

”Haluamme tarjota opiskelijoille koteja, joissa viihdytään – ei vain asuntoja, joita täytetään. Tämän lisäksi meidän on kuitenkin aina pidettävä asuntojemme hinnat opiskelijoille kohtuullisina. Tämä asettaa asuntotuotannollemme raamit, joiden puitteissa yritämme parhaamme mukaan vastata opiskelijoiden toiveisiin”, viestintäpäällikkömme Saara Saksanen kertoo.

Kyselyn mukaan lähes kaikki vastaajista kokevat, että kodin viihtyisyyteen voi vaikuttaa sisustuksella paljon. Heidän vinkeissään korostuivat kukkaroa säästävät neuvot, kuten arjen tarpeita palveleva sisustus sekä asunnon elävöittäminen muun muassa verhoilla, matoilla, valoilla ja väreillä.

Näin sisustat yksiön tai soluasunnon kodikkaasti ja edullisesti – nappaa talteen asukkaiden 5+1 vinkkiä!

1. Käytännöllinen sisustus pitää kodin siistinä

Opiskelijat asuvat usein tiiviisti. Tällöin on tärkeää, että tavaroilla on omat paikkansa. Seiniin ja kaappien sisäpintoihin voi kiinnittää tavaroiden säilytystä varten koukkuja esimerkiksi kaksipuoleisella teipillä – näin tavarat säilyvät käden ulottuvilla ilman, että niitä tarvitsee survoa kaappiin.

Nätteihin sisustuskoreihin saa puolestaan laitettua ylimääräiset tavarat, joilla ei ole asunnossa vakituista paikkaa. Näin kodin tasot pysyvät siistinä ja siivouskin sujuu sukkelammin. Lattia- ja kaappitilaa voi säästää myös erilaisilla koukkuihin ripustettavilla hyllyillä ja koreilla. Eläminen helpottuu, kun muistaa jättää asuntoon tarpeeksi liikkumis- ja pöytätilaa, säilyttää tavarat mahdollisuuksien mukaan siellä, missä niitä tarvitaan, ja suosii helposti puhdistettavia materiaaleja.

2. Kauniilla verhoilla ja matoilla saa eloa valkoiseen vuokra-asuntoon

Verhot ja matot lisäävät kodin viihtyisyyttä ja persoonallisuutta merkittävästi ja vaikuttavat kodin ilmeen lisäksi sen äänimaailmaan. Matot tuovat asuntoon myös pehmeyttä, ja niillä pystyy tarvittaessa peittämään ikävän tuntuisen lattian. Matoilla on myös helppo jakaa huonetta tai esimerkiksi yksiötä eri osioihin: opiskelunurkkauksessa on oma mattonsa ja oleskelupisteellä omansa. Materiaalien erilaisilla tekstuureilla voi myös leikkiä! Kun yhdistää esimerkiksi pitsiset ja samettiset verhot, kodin ilme muuttuu heti monipuolisemmaksi. Jos asunto on vaikea saada kesällä tarpeeksi pimeäksi, verhojen nurjalle puolelle voi lisätä pimennysverhon vuorikappaleen, joita saa muun muassa IKEA:sta.

3. Huonekalujen sijoittelu vaikuttaa asunnon harmoniaan

Asunto näyttää kotoisammalta, kun tavarat eivät ole kaikki samansuuntaisina seiniä vasten ja asunnossa ei ole suuria tyhjiä alueita. Jos sänky on matala, sen ylle voi laittaa esimerkiksi taulun, ja lipastoa puolestaan voi tasapainottaa lisäämällä sen päälle peilin. Tyhjän seinätilan voi täyttää muun muassa hyllyllä, julisteella tai huonekasvilla. Myös kerroksellisuudella saa näyttävyyttä: isoja elementtejä on hyvä tasapainottaa pienemmillä ja kovia pehmeillä.

4. Valot ja värit luovat kotoisuutta

Valaisimet ovat paljon muutakin kuin käytännöllinen osa asumista – ne voivat toimia esteettisenä osana sisustusta. Hyvä nyrkkisääntö on muistaa yhdistellä suoraa ja epäsuoraa valoa sekä sijoittaa valonlähteet eri korkeuksille. Lämpimämmän sävyiset valot yleensä rentouttavat ja tekevät asunnosta viihtyisämmän kuin kylmänsävyiset. Myös pienet valaisimet, jouluvalot ja kynttilät ovat usein tunnelmallisempia kuin perinteiset kattovalaisimet.

Myös väreillä saa asuntoon kotoisamman tunnelman! Sisustuksessa kannattaa keskittyä noin kolmesta neljään eri väriin: toimiva yhdistelmä syntyy esimerkiksi silloin, kun neutraaleja värejä on sisustuksessa enemmän, ja niiden lisäksi mukana on yksi tai kaksi kirkkaampaa aksenttiväriä. Huonekalujen pintoihin saa helposti väriä ja tekstuuria kiinnittämällä niihin erilaisia sisustusmuoveja tai maalaamalle ne. Vaaleat huonekalut lisäävät pienen huoneen tai asunnon avaruutta.

5. Kasvit kruunaavat kodin

Myös tekokasvit lasketaan! Viherkasvit tuovat asuntoon väriä ja kodikkuutta ja keräävät lisäksi huonepölyä.

+ Pidä kiinni omasta tyylistäsi

Tärkeintä sisustamisessa on löytää oma juttunsa ja sisustaa koti sellaisilla tavaroilla, huonekaluilla ja väreillä, jotka miellyttävät omaa silmää. Yleensä silloin tulee myös keränneeksi harmonisen kokonaisuuden, jonka palaset sopivat hyvin yhteen.

Sisustuskysely toteutettiin maaliskuussa 2023 ja siihen vastasi 38 asukasta.

Alla kuvia kahdesta asukkaiden sisustamasta opiskelijakodista.

Kuvat: Erika

Kuvat: Janna Hiltunen


Sinulla näyttäisi olevan mainosten estäjä päällä (esim. Ad Block).

Jotta voisimme taata että sivusto toimii oikein, suosittelemme laajennuksen ottamista pois päältä.
Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu