Hyppää sisältöön
Etusivu Opiskelijan talous Opiskelijan talous, osa 3: Mitä tukia opiskelijana voi saada?

Opiskelijan talous, osa 3: Mitä tukia opiskelijana voi saada?

Tässä viisiosaisessa sarjassa paneudumme opiskelijan talouteen. Kolmas osa käsittelee opiskelijan tukia.

Sarjan aiemmissa osissa käsiteltiin kuukausibudjettia sekä ruokamenoja ja tulevissa osissa käydään läpi sähkösopimuksen hankkimista sekä kotivakuutusta. Voit tutustua aiheisiin katsomalla niistä julkaistavan videon tai aiheeseen liittyvän artikkelin.

Opiskelijatuet ovat erittäin tärkeä osa korkeakouluopiskelijan toimeentulon turvaamista.

Opiskelijana voit saada erilaisia tukia ja etuja helpottamaan arjen toimeentuloa. Tukea voi saada niin opiskeluun, asumiseen, ruokailuun kuin terveydenhoitoon.

Alla olevalla videolla Oliver kertoo, mitä kaikkia tukia ja etuuksia opiskelijana voi saada, miten niitä haetaan ja mitä tukia nostaessa tulee ottaa huomioon. Voit katsoa videon ja sen jälkeen kerrata neuvot tästä artikkelista.

Opiskelijoille tarjolla monenlaisia tukia

Oleellisena osana korkeakouluopiskelijan toimeentulon turvaamista ovat opintoraha ja opintolaina (muodostavat yhdessä opintotuen), yleinen asumistuki, ateriatuki sekä opiskelijaterveydenhuolto.

Opintotuki koostuu opintorahasta ja opintolainan valtiontakauksesta

Opintotuen tarkoitus on turvata opiskelijan toimeentulo opintojen ajan. Korkeakouluopiskelijan opintotuki koostuu opintorahasta ja opintolainan valtiontakauksesta. Opintorahan saa kerran kuussa Kelalta, opintolaina haetaan omasta pankista.

Opintotukea voi nostaa länsäolevana opiskelijana

Voit nostaa opintotukea, jos olet ilmoittautunut läsnäolevaksi opiskelijaksi. Lisäksi opintojen täytyy edetä keskimäärin vähintään 5 opintopisteellä kutakin tukikuukautta kohden ja lukuvuoden aikana vähintään 20 opintopisteellä.

Muut tulot vaikuttavat tukikuukausien määrään

Esimerkiksi kesätyöstä tai osa-aikatöistä saamasi palkkatulot määrittävät sen, kuinka monena kuukautena voit korkeintaan saada opintotukea.

Tulot lasketaan kokonaisuutena vuodelta, ei yksittäisiltä kuukausilta. Vuositulorajat voit tarkistaa OmaKela-palvelusta tai Kelan verkkosivujen tulorajataulukosta.

Seuraa vuositulojasi ja palauta tukia tarvittaessa

Jos vuositulosi ylittävät Kelan määrittelemän vuositulorajan, joudut todennäköisesti palauttamaan osan Kelan maksamista opintorahoista.

Oma tarkkailu ja vapaaehtoinen palauttaminen kannattaa tehdä (yleensä viimeistään 30.4. seuraavana vuonna), sillä jos Kela tekee takaisinperinnän, lisätään summaan 7,5% korko. Lue lisää tuen perumisesta ja palauttamisesta.

Opintorahan saa kuukausittain Kelalta

Opintorahan saat kuukausittain suoran Kelalta ja sen määrään vaikuttavat ikäsi, oppilaitoksesi, asutko itsenäisesti vai vanhempiesi luona, aviostatuksesi sekä se, onko sinulla lapsia.

Itsenäisesti asuvan täysi-ikäisen opintoraha on 253,69 euroa kuukaudessa. (Katso opintorahan suuruus Kelan sivuilta)

Jos sinulla on muita veronalaisia tuloja (esim. palkkatuloja), maksat veroja myös opintorahasta. Veroprosenttisi määrittää, minkä suuruinen summa tilillesi todellisuudessa tulee. Jos muita veronalaisia tuloja ei ole, ei summasta vähenny mitään.

Opintolaina haetaan ja nostetaan pankista

Opintotuen toinen osa koostuu opintolainan valtiontakauksesta. Hakiessasi Kelalta opintorahaa saat samassa yhteydessä automaattisesti myös lainan takauspäätöksen. Tämän jälkeen voit hakea lainaa.

Varsinainen laina täytyy hakea pankista. Lainaa voi hakea omasta pankista tai kilpailuttaa laina kysymällä tarjouksia myös muista pankeista. Opintolainan korko on matala, mutta voi vaihdella hieman pankkien kesken. Korosta sekä lainan takaisinmaksun aikataulusta täytyy sopia suoraan pankin kanssa. Toisin kuin opintoraha, opintolaina on maksettava opintojen jälkeen takaisin.

Opintolaina nostetaan yleensä kaksi kertaa vuodessa

Opintolainan nostaminen pankista tapahtuu yleensä kahdessa erässä eli saat kerralla useammalle kuukaudelle tarkoitetun summan. Tarkista tarkat nostoerät ja niiden ensimmäiset ja viimeiset nostopäivät opintotukipäätöksestäsi.

Lainan määrät näet Kelan sivuilta.

Lainaa voi saada silloin kuin opintorahaakin

Koska lainan valtiontakaus on sidottu opintorahaan, saat opintolainan pääsääntöisesti vain, jos saat myös Kelan opintorahaa.

Yleinen asumistuki auttaa asumiskuluissa

Yleisen asumistuen tarkoitus on auttaa pienituloisia ruokakuntia asumismenoissa. Asumistuki maksetaan ruokakunnittain eli esimerkiksi samassa taloudessa asuvat puolisot saavat yhden yhteisen asumistuen. Soluasunnossa asuva voi kuitenkin pääsääntöisesti saada oman asumistuen, mikäli hän on solminut oman vuokrasopimuksensa, kuten Hoasin asunnoissa tehdään.

Ruokakunnan määritelmästä lisää Kelan sivuilta.

Asumistuki on korkeintaa 80 % vuokrasta

Määrältään yleinen asumistuki on opiskelijalle yleensä korkeintaan 80 % vuokrasta. Määrään vaikuttavat mm. ruokakunnan yhteiset tulot sekä asuinkunta.

Oma asumistuen määrä kannattaa selvittää Kelan asumistukilaskurilla, joka ottaa huomioon kaikki tukisumman muodostumiseen vaikuttavat tekijät.

Tarkistuta asumistuen määrä, jos tulot tai olosuhteet muuttuvat

Kela tarkistaa asumistuen vuosittain, mutta mikäli tulosi, vuokrasi tai ruokakunnan jäsenten määrä muuttuu, tulee sinun ilmoittaa muutoksista Kelalle ja hakea välitarkistusta asumistukeen.

Opiskelijan ateriatuki takaa edulliset opiskelijalounaat

Opiskelijan ateriatuki on arvoltaan 2,30 euroa ateriaa kohden. Opiskelijaravintolat vähentävät tuen aterioiden hinnasta suoraan eli maksat opiskelijaravintolassa ateriasta sen vuoksi vähemmän kuin muuten.

Ateriatuki koskee yhtä ateriaan päivässä. Saat tuetun opiskelijahintaisen ruuan opiskelijaravintolassa näyttämällä voimassa olevan opiskelijakortin tai Kelan ateriatukikortin. (Lue lisää opiskelijan ruokamenoista.)

Opiskelijaterveydenhoidosta vastaa YTHS

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS tuottaa terveydenhuollon palveluita ympäri Suomen. YTHS:n piirissä ovat perustutkintoa suorittavat yliopisto- ja korkeakouluopiskelijat. Palveluita tulee käyttää ensisijaisesti opiskelupaikkakunnalla, mutta ajan voi tarvittaessa saada myös muualla sijaitsevaan YTHS:n palvelupisteeseen.

YTHS-maksu maksettava Kelalle vuosittain

YTHS:n palveluita käyttääkseen on Kelalle maksettava palveluista lukukausittainen terveydenhoitomaksu. Kela ei lähetä maksusta erillistä laskua, vaan maksu täytyy muistaa maksaa itse OmaKelassa.

YTHS:n palvelut ovat monipuolisia, laadukkaita sekä vuosittaisen terveydenhoitomaksun jälkeen maksuttomia.


Sinulla näyttäisi olevan mainosten estäjä päällä (esim. Ad Block).

Jotta voisimme taata että sivusto toimii oikein, suosittelemme laajennuksen ottamista pois päältä.
Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu